Vem är Herbert ?
Böcker om Herbert
Fakta
Prylar


Herbert-fakta

Här hittar du intressanta fakta och upplysningar om Herberts värld. Här samlar vi sådant som inte fick plats i boken och avslöjar detaljer som gömmer sig här och var.

Dessutom berättar vi om hur Herbert kommer till.

faktahylla


Tavlor i Herberts hus

I vardagsrummet i huset där Herbert bor, precis bakom soffan där pappa brukar sitta, hänger en berömd tavla. Den är målad av konstnären Vincent van Gogh och brukar kallas för Stjärnenatt i Saint Rémy eller bara för Stjärnenatt.

Vincent van Gogh var en fattig holländsk konstnär som målade den för länge sedan - redan 1889. Idag är den värd väldigt mycket pengar.

Men tavlan som hänger hos Herbert kostade inte mycket. Det är en kopia, en reproduktion, av originalet. Den riktiga tavlan kan du se på Museum of Modern Art i New York.

I Herberts rum, bredvid garderoben där han brukar ha sin tidsmaskin, sitter en affisch. Den föreställer ett monster från den klassiska gamla monsterfilmerna: Varulven.

Just den här bilden på varulven kommer inte från någon speciell film. Den har Herbert fått från Jonas Anderson bok om filmmonster: Monster på vita duken. I den kan du läsa om en massa andra monster som man gjort filmer om.


Hur vi gör Herbert

Hur går det till när ett uppslag i Herbert & tidsmaskinen kommer till? Först måste Anders skriva texten. Det gör han i ett anteckningsblock och samtidigt ritar han dit bilder. Han funderar över vilka bilder som kommer att passa till texten.

När texten är helt klar och inskriven i datorn gör Anders plats för bilderna. Han lämnar tomma platser på sidorna och ritar dit snabba skisser på vad Jonas skulle kunna rita där.


Sedan börjar Jonas fundera på hur bilderna skall se ut. Det är inte alls säkert att han vill göra som Anders har föreslagit. Här har han gjort två små skisser på hur han tycker att sidorna skall se ut. Det är bra med många små skisser - då kan Anders och Jonas fundera på vilket förslag de tycker bäst om.

När Anders och Jonas har bestämt sig för vilket förslag som är bäst, skissar Jonas upp en noggrann bild. Den gör han i samma storlek som den färdiga bilden kommer att ha. Jonas lägger blyertsskissen på sitt ljusbord. Ett ljusbord är en låda med en glasskiva överst och en lampa inuti. När man tänder lampan kan man lägga ett papper ovanpå skissen och fortfarande se vad den föreställer.


Jonas lägger ett tjockt papper ovanpå skissen och tänder ljusbordet. Nu ser han skissen igenom det tjocka pappret. Sedan ritar han med tusch och pensel på det tjocka pappret. Då blir det riktigt svarta linjer, precis som han vill ha. Om han råkar rita fel, målar han över det med vit färg.

När Jonas är klar med teckningen lägger han den i en skanner och läser in den i sin dator. Sedan öppnar han bilden i ett program som är gjort för att ändra på bilder. Där färglägger han teckningen så att den blir klar att använda i boken.